08.04.2022

Мурати по повод Светскиот ден на Ромите : Во Оперативниот план за прв пат оваа година се воведува  квота за опфатеност на Роми

Директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија Беким Мурати, заедно со  претставници на Владата, Собранието и Ромски невладини организации денес учествуваше на тематска дискусија во Владата на РСМ организирана по повод Светскиот ден на Ромите.

Тој потенцираше дека со цел зголемување на можноста на Ромите за интеграција на пазарот на трудот во Оперативниот план за прв пат оваа година ќе се настојува  да се постигне зголемување на опфатот на Роми во активните мерки за вработување и услуги со воведување на квота од 5% за опфатеност на Роми


повеќе...

05.04.2022

Започна имплементацијата на Оперативниот план за 2022 Објавени јавните огласи за мерките Самовработување, Практиканство и Вработување и раст на правни субјекти

Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија денес ги објави првите јавни огласи за учество во дел од мерките од Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2022 година. Невработените лица и работодавачите од денес ќе можат да аплицираат за учество во мерките Самовработување, Практиканство и Вработување и раст на правни субјекти.


повеќе...

29.03.2022

Промовиран Оперативниот план за 2022 : Обезбедени 1,8 милјарди денари за поддршка за вклучување на пазарот на трудот за околу 15 000 невработени лица

Околу 15 000 невработени лица ќе добијат можност да се вклучат на пазарот на трудот преку активните програми и мерки за вработување предвидени со Оперативниот план за 2022 година кој денес беше промовиран од страна на директорот на Агенцијата за вработување Беким Мурати, министерката за труд и социjaлна политика Јована Тренчевска и постојаниот преставник на УНДП во РСМ Аремен Григорјан.

Директорот на Агенцијата за вработување Беким Мурати потенцираше дека активните мерки и програми кои ќе се имплементираат во 2022 година се издржани и докажани активности за унапредување на состојбата на пазарот на трудот кои успешно се имлементираат во развиените земји во Европа.повеќе...

07.03.2022

Мурати : Учесниците во програмата Економија на грижа на долг рок ќе бидат од голема корист за заедница

Директорот на Агенцијата за вработување Беким Мурати денес учествуваше на конференцијата насловена како „Силни жени- Силни заедници“ посветена на програмата Економија на грижа која е дел од Оперативниот план за 2021 година. На настанот на кој присуствуваа министерката за труд и социјална политика Јована Тренчевска, амбасадорката на Република Швајцарија во Република Северна Македонија, Вероник Хулман и постојаниот претставник на УНДП во РСМ Армен Григорјан беше истакната важноста на улогата која жените ја имаат во заедницата и потребата од формално признание и награда на нивниот труд.


повеќе...

03.03.2022

Отворена дисперзирана канцеларија на Центарот за вработување Скопје во општина Арачиново

Денес во општина Арачиново беше отворена дисперзирана канцеларија на Центарот за вработување Скопје, со цел доближување на услугите кои ги нуди Агенцијата за вработување до невработените лица и нивна поголема информираност за активностите кои ги имплементира институцијата.

На свеченото отворање присуствуваa директорот на АВРСМ Беким Мурати и градоначалникот на општина  Арачиново Ридван Ибраими.


повеќе...

25.05.2022

Mурати : Инклузијата на лицата со попреченост на пазарот на трудот е клуч за подобрувањето на квалитетот на нивното живеење

Директорот на Агенцијата за вработување Беким Мурати, денес учествуваше на тркалезната маса на тема  "Премостување на јазот: Вработување на лицата со попреченост" организирана во рамки на Проектот за поддршка на модернизацијата и деинституционализацијата на социјалните услуги, поддржан од Европската Унија.

Мурати во своето обраќање ја истакна посветената работа на Агенцијата за вработување во насока на унапредување на положбата на пазарот на трудот на ранливите категории на невработени лица, меѓу кои спаѓаат и лицата со попреченост.


повеќе...

17.02.2022

Mурати во посета на ЦВ Струга и ЦВ Охрид : Наскоро ќе стартува Оперативниот план за 2022 година за чија реализација се предвидени 28 милиони евра

Директорот на Агенцијата за вработување Беким Мурати денес ги посети Центрите за вработување Струга и Охрид и со вработените разговараше за доприносот кој тие го дадоа во реализација на Оперативниот план за 2021 година, како и за подготовките за новиот Оперативен план за 2022 година кој е во завршна фаза и наскоро треба да стартува.повеќе...

02.02.2022

Директорот на АВРСМ Мурати заедно со премиерот Ковачевски и министерката Тренчевска во посета на компанијата „Меџикс“ - корисник на мерки од Оперативниот план за вработување

Директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија Беким Мурати  придружуван од премиерот Димитар Ковачевски и министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска денес ја посетија компанијата „Меџикс“ која скоро четири години успешно работи во дејноста на компјутерското програмирање, а е основана со поддршка на програмата Самовработување која ја имплементира АВРСМ .

повеќе...

01.02.2022

Мурати во посета на ЦВ Тетово и ЦВ Гостивар: Високата реализација на Оперативниот план 2021 од 94,6 % е доказ дека истиот е во согласност со потребите на невработените лица и работодавачите

Директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија Беким Мурати денес ги посети Центарот за вработување Тетово и Центарот за вработување Гостивар. При посетата Мурати потенцираше дека интересот за учество во Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување за 2021 беше голем и отвори шанса за вклучување на пазарот на трудот за 1046 корисници од Тетово и 317 лица од Гостивар.


повеќе...

29.01.2022

Директорот на АВРСМ Мурати заедно со премиерот Ковачевски и министерката Тренчевска во посета на успешна компанија поддржана со програмата Самовработување

Директорот на Агенцијата за вработување Беким Мурати во придружба на претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски и министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска денеска го посети претпријатието "Метал Декор Дизајн".При посетата директорот се сретна со основачот на "Метал Декор Дизајн" Игор Младеновски, кој го основал претпријатието благодарение на мерката за самовработување од Оперативниот план за вработување на Министерството за труд и социјална политика што ги спроведува Агенцијата за вработување.


повеќе...

27.01.2022

Тренчевска и Мурати со отчет за Оперативниот план 2021 : Најатрактивни самовработувањето и обуките за дигитални вештини, реализација од 94,6%  и опфатени 11.292 невработени лица

Министерката  за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска заедно со директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија, Беким Мурати денеска одржаа прес-конференција на која ја презентираа реализацијата на Оперативниот план за активни мерки и програми за вработување за 2021 година.

повеќе...

24.12.2021

АВРСМ : Објавен јавниот повик за учество во Пилот мерката за Субвенционирање на плати во текстилниот сектор во Источниот, Вардарскиот, Полошкиот и Југозападниот плански регион


Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија, ја информира јавноста дека е објавен јавниот повик за учество во Пилот мерката за Субвенционирање на плати во текстилниот сектор во Источниот, Вардарскиот, Полошкиот и Југозападниот плански регион.

Оваа мерка е дел од  Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за  2021 година, усвоен од Владата на Република Северна Македонија.


повеќе...

07.12.2021

Реконструиран Центарот за вработување Тетово

Шефот на Кабинетот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија Фатмир Сабриу и претставници на стручните служби на АВРСМ денеска го посетија Центарот за вработување Тетово кој беше комплетно реконструиран. Со тоа објектот доби современ лик и значително се зголеми неговата функционалност од која директен бенефит ќе имаат корисниците на услугите на АВРСМ.повеќе...

01.12.2021

Известување

Aгенцијата за вработување на Република Северна Македонија информира дека дел од услугите во надлежност на АВРСМ може да ги добиете по електронски пат на Националниот портал за Е- услуги www.uslugi.gov.mk.

Во прилог Ви доставуваме информација за услугата Пријава од потреба за работник (ППР) која е достапна за онлајн аплицирање.

Пријава за потреба од работник (ППР) е образец преку кој работодавачот ја изразува својата потреба од работник и преходи на пријавата на работниот однос - Пријава во задолжително социјално осигурување (М1) .

Услугата е достапна на следниот линк :

 https://uslugi.gov.mk/service/pri%d1%98ava-za-potreba-od-rabotnik-ppr-do-agenci%d1%98a-za-vrabotuvanje-na-rsm-1744

19.11.2021

СООПШТЕНИЕ

Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија информира дека повторно ќе објави јавни огласи за мерките 2.1. Субвенционирање на плати и 2.2. Вработување и раст на правни субјекти, кои се дел од Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување на пазарот на трудот за 2021 година, и истите ќе бидат објавени на 22.11.2021 година (понеделник).

Невработените лица и работодавачите кои се заинтересирани за учество во овие програми и мерки ќе можат повторно да аплицираат во 30-те Центри за вработување во Република Северна Македонија.


Скопје 03.11.2021

Голем интерес за учество и висока реализација на Оперативниот план за вработување за 2021 година

Реализацијата на Оперативниот план за вработување за 2021 година беше тема на денешната работна средба на  директорот на АВРСМ Абдуш Демири и министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска. На средбата која се одржа во просториите на АВРСМ учествуваа и стручните служби на двете институции вклучени во реализацијата на Оперативниот план како и претставници на УНДП кои се вклучени во имплементација на дел од активните мерки.


повеќе...

27.10.2021

Агенцијата за вработување на Рeпублика Северна Македонија назначена за претседавач на менаџерската и експертската конференција на Центарот за Јавни служби за вработување на земјите од Југоисточна Европа(CPESSEC) за 2022 година

Директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија Абдуш Демири, денес учествуваше на онлајн менаџерската конференција организирана од страна на Центарот за Јавни служби за вработување на земјите од Југоисточна Европа(CPESSEC). На конференцијата учествуваа и претставници на Светската асоцијација за јавни служби за вработување (WAPES), како и претставници на Европскиот секретаријат на Јавните служби за вработување (EU PES Network Secretariat).  Дваесетата конференција на CPESSEC организирана оваа година од страна на Агенцијата за вработување на Република Хрватска беше одржана на тема„Иднината на работата и вработувањето после Ковид 19 кризата“.
-Пандемијата предизвикана од вирусот Ковид 19 го промени начинот на живеење за секој од нас, а директно влијаше и предизвика промени на пазарот на трудот, денешната тема e вистински предизвик за сите нас тука и верувам дека размената на меѓународните искуства на оваа тема ќе биде од големо значење  и помош за сите земји учесници во надминување на негативните ефекти и последици врз пазарот на трудот – потенцираше Директорот на АВРСМ Абдуш Демири при своето обраќање.
Пред земјите учеснички на конференцијата директорот на АВРСМ Демири ги презентирааше активните програми и мерки за вработување кои се дел од Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2021 година, кои овозможуваат поддршка за невработените лица и работодавачите кои биле засегнати од негативните последици предизвикани од Ковид 19 кризата.
На крајот на менаџерската конференција знамето на CPESSEC беше предадено од страна на директорот на Агенцијата за вработување на Република Хрватска Анте Лончар до дирeкторот на АВРСМ Абдуш Демири, со што Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија официјално беше назначена за претседавач на менаџерската и експертската конференција на Центарот за Јавни служби за вработување на земјите од Југоисточна Европа(CPESSEC) за 2022 година.


07.09.2021

Известување

Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија ги информира корисниците на услугите на институцијата, дека дисперзиранaта канцеларија на Центарот за вработување Скопје, лоцирана во Гази Баба привремено нема да биде во функција.


повеќе...

20.08.2021

Известување

Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија ги информира корисниците на услугите на институцијата, дека дисперзираните канцеларии на Центарот за вработување Скопје, лоцирани во Кисела Вода и Ченто привремено нема да бидат во функција.

Дисперзираната канцеларија во Кисела Вода нема да работи од 23.08.2021 до 03.09.2021 година, додека дисперзираната канцеларија во населбата Ченто нема да работи од 23.08.2021 година до 10.09.2021 година.


повеќе...

12.08.2021

ЕТФ со напис за успешната реализација на Гаранција за млади во Република Северна Македонија

Европската тренинг фондација (European training foundation ) денес на својата официјална веб страна објави напис посветен на успешната реализација на проектот Гаранција за млади во Република Северна Македонија.

Нашата земја е прва во регионот која не е членка на Европската унија, а веќе четврта година успешно го имплементира проектот Гаранција за млади.


повеќе...

09.08.2021

ИЗВЕСТУВАЊЕ
Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија ги информира корисниците на услугите на институцијата, дека дисперзираната канцеларија на Центарот за вработување Скопје, лоцирана во општина Бутел нема да работи поради реконструкција.
Дисперзираната канцеларија ќе биде ставена во функција и ќе започне со работа кога ќе финишираат градежните работи.
Ги повикуваме граѓаните кои ги користат услугите на оваа канцеларија лоцирана во општина Бутел, за да ги добијат потребните услуги од доменот на работата на АВРСМ да се обратат во дисперзираната канцеларија во општина Чаир или пак во Центарот за вработување на Град Скопје.04.08.2021

Обезбедена дополнителна поддршка за вработување преку субвенционирање на плати

Дополнителни 438 невработени лица ќе се вклучат на пазарот на трудот преку меркaтa за субвенционирање на плати која е дел од Оперативниот план на активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2021 година.

повеќе...

03.08.2021

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Законот за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизацијата на претпријатијата со доминантна сопственост на државата е објавен во Службен Весник на Република Северна Македонија бр.174, на 30.07.2021 година и е во сила од денот на објавувањето.
Право на паричен надоместок, согласно овој закон, може да оствари невработено лице кое ќе поднесе барање до Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија, каде што е евидентирано, во рок од 30 дена од денот  на влегувањето во сила на овој закон.
Агенцијата за вработување, правото на паричен надоместок, го утврдува врз основа на лично барање на невработеното лице.

Скопје,30.07.2021

Потпишан меморандум за соработка за поддршка на претприемачи Роми

Со цел промовирање на развојот на претприемништвото и зголемување на пристапот до финансирање на претприемачи Роми во Република Северна Македонија, денес во Владата на РСМ во присуство на Претседателот на Владата Зоран Заев и Заменик-претседателот на фондациите отворено општество Алекс Сорос,  директорот на Агенцијата за вработување Абдуш Демири потпиша Меморандум за соработка со министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска и Петрика Дулгеру-Иницијатава за економски развој на Ромите РЕДИ.

повеќе...

Скопје,28.07.2021

Дигитализацијата на услугите на АВРСМ- тема на работната средба помеѓу Демири и Шаќири

Директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија Абдуш Демири денес оствари работна средба со Министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири. Акцент на средбата беше ставен на превземање на активности за воведување на дигитализација на услугите на АВРСМ и обезбедување на поддршка од страна на МИОА при реализација на реформата која ќе ги направи услугите на АВРСМ полесно достапни за граѓаните.


повеќе...

Скопје,19.07.2021

Демири и Шахпаска придружени од стручните служби на работна средба во АВРСМ

Со цел зајакнување на соработката помеѓу Агенцијата за вработување и Министерството за труд и социјална политика и обезбедување на ефикасни, навремени и квалитетни услуги за граѓаните, денеска стручните служби на двете институции предводени од директорот на АВРСМ Абдуш Демири и министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска остварија работна средба.
повеќе...

Тетово,08.07.2021

Потпишан меморандум за соработка помеѓу АВРСМ и ТИРЗ Тетово
Со цел размена на информации за понудата и побарувачката на работна сила и намалување на невработеноста во земјава, Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија претставувана од директорот Абдуш Демири денес потпиша меморандум за соработка со Нормак Инвестмент Гроуп - Технолошко индустирската развојна зона Тетово, претставувана од генералниот директор Александар Зарков.
повеќе...

Скопје,07.07.2021

Зајакнување на капацитетите за поддржано вработување на млади

Вработувањето е еден од клучните фактори кои даваат насока на животната патека по која младите ќе чекорат, потенцираше директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија Абдуш Демири кој денес се обрати на on-line работилницата во рамки на проектот „Пилотирање на услуги за поддршка за вработување на млади лица во Република Северна Македонија“, поддржан од Австиската Влада и УНДП.


повеќе...
Струга,01.07.2021
Демири: Свесни за важноста која вработувањето ја има врз креирањето на иднината на младите посветено работиме на нивно вклучување на пазарот на трудот
Денес во Струга директорот на Агенцијата за вработување Абдуш Демири имаше свое обраќање на Националната работилница за креирање на позициски документ со препораки за подобрување на мерките за младинско вработување организирана од Коалицијата за младински организации СЕГА.
Директорот Демири ја истакна важноста на гласот на младите и нивните предлози за подобрување на на младинските политики. Во своето обраќање Демири вработувањето го посочи како прв предизвик со кој се соочуваат младите лица откако ќе го заокружат образовниот процес кој дава насока на животната патека по која ќе чекорат. Тој потенцираше  дека токму затоа младите лица се една од главните целни групи во Оперативните планови за вработување кои ги имплементира АВРСМ  кои содржат активни програми и мерки кои водат до директни вработувања и мерки кои ја зголемуваат вработливоста на невработените лица.

повеќе...

Kуманово,30.06.2021

Демири : Реконструираниот Центар за вработување Куманово е креиран согласно потребите на невработените лица и работодавачите
Директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија Абдуш Демири денеска го посети Центарот за вработување Куманово кој доби нов модерен лик и е комплетно реконструиран.
Центарот за вработување Куманово доби нова фасада на зградата, беше променета кровната конструкција и прозорците, со што се зголеми енергетската ефикасност на целиот објект. Набавен беше и котел на пелети кој значително ќе ги намали трошоците на греење на објектот кој досега се греше на струја, а реновирана беше и водоводната и канализациската мрежа.

повеќе...
Скопје,09.06.2021
ДЕМИРИ: Благодарницата од ОРМ е признание за нашата посветена соработка со работодавачите
Директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија Абдуш Демири денес присуствуваше на свеченото собрание на Организацијата на работодавачи и дебатата на тема „Македонската економија пред и по пандемијата“.
На настанот на кој учествуваа Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, Министерка за труд и социјална политика Јагода Шахпаска и Директорот на Канцеларијата на МОТ за Централна и Источна Европа Маркус Милгрим, Организацијата на работодавачи и додели на АВРСМ Благодарница за соработка.

повеќе...

Тетово,27.05.2021

Демири: Младите се иднината и клуч за напредокот и просперитетот на државата

Денеска, во Тетово, директорот на АВРСМ, Абдуш Демири, заедно со американската амбасадорка г-ѓа Кејт Мари Бирнс, ректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа (УЈИЕ) Акадeмик Проф. Д-р Абдилменаф Беџети и градоначалничката на Тетово г-ѓа Теута Ариф, беa дел од панел дискусија фокусирана на вработувањето и вработливоста на младите.

повеќе...
25.05.2021
Министерката Шахпаска и директорот на АВРСМ, Демири: Граѓаните добиваат дополнителна шанса за вклучување во најатрактивните програми и мерки од Оперативниот план 2021
Најатрактивните програми и мерки од Оперативниот план 2021, за кои изминатиов период имаше најголем интерес, од денес повторно им се достапни на граѓаните, информираа на денешната прес-конференција министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска и директорот на Агенцијата за вработување, Абдуш Демири.
Двајцата говорници потенцираа дека на ваков начин, граѓаните и работодавачите добиваат уште една дополнителна шанса да аплицираат за програмата Самовработување, мерката Субвенционирање на плати, мерката Практиканство, мерката Обука на работно место за познат работодавач и програмата Јавни Работи.


повеќе...
Скопје,20.05.2021
 СООПШТЕНИЕ
Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија информира дека јавните огласи за програмата Самовработување, мерката Субвенционирање на плати, мерката Практиканство, мерката Обука на работно место за познат работодавач и програмата Јавни Работи, кои се дел од Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2021 година, ќе бидат реобјавени на 25.05.2021 година (вторник) и истите ќе траат до 28.05.2021 година(петок). 
повеќе...
Скопје 08.04.2021 
Директорот на АВРСМ Абдуш Демири донираше ковалесцентна плазма
Директорот на Агенцијата за вработување Абдуш Демири денеска на Институтот за трансфузиона медицина на РСМ донираше ковалесцентна плазма за лекување на пациенти заразени со вирусната инфекција Ковид 19. Демири ја потенцираше важноста секој граѓанин да покаже општествена одгворност, да помогне во борбата со пандемијата предзвикана од коронавирусот и повика сите кои се во можност да донираат крвна плазма бидејќи тоа спасува животи.
повеќе...
24.03.2021
 “Повик за избор на ИТ експерт за изработка  на ТоР и техничка спецификација ИТ алатка“


SIM IT TOOL TERMS OF REFERENCE

Labour Market Activation of vulnerable groups         

              This project is funded by the European Union

 

 


повеќе...

Скопје 11.03.2021

Презентиран Оперативниот план за 2021 година - За активни програми и мерки за вработување издвоени се 24,5 милиони евра за опфат на 10.279 граѓани

Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги за пазарот на трудот оваа година изнесува 1,5 милијарди денари и со него ќе бидат опфатени 10.279 лица, информираа на прес-конференција заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Фатмир Битиќи, министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, директорот на Агенцијата за вработување Абдуш Демири и постојаната претставничка на Програмата за развој на ОН, Нарине Сахакјан.

повеќе...
Скопје, 18.02.2021 година
Демири Граѓаните да ги почитуваат законските рокови  за пријава во евиденција на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија
Директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија Абдуш Демири денес одржа прес-конференција во Владата на РСМ со цел да апелира до јавноста и граѓаните за важноста на почитувањето на законските рокови за пријава во евиденција на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија.
повеќе...
Скопје, 04.02.2021
Известување            
Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија ги информира сите невработени лица дека согласно законските прописи имаат обврска да ги  запазуваат роковите за редовно пријавување - на секои 30 дена за невработените лица (активни баратели на работа) , односно на секои 6 месеци за другите лица кои бараат работа (пасивни баратели на работа).
повеќе...
01.02.2021
ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ НА ИНТЕРЕС И ПОКАНА ЗА ТЕНДЕР за Програма за Советување и Мотивација – Менторска поддршка за   активација (интеграција) на корисниците на ГМП на пазарот на трудот 
Реформата во системот за социјална заштита со воведувањето на Гарантирана Минимална Помош (ГМП), опфаќа засилено активирање на корисниците на ГМП. Проектот “Активација на ранливи групи на пазарот на трудот” имплементиран од страна на Агенцијата за Вработување на Република Северна Македонија,  финансиран од Европска унија, треба да даде поддршка на новиот пристап за активирање, согласно со потребите на ранливите групи невработени лица, како што се корисниците на ГМП, како и други тешко вработливи лица (пр. долгорочно невработени лица, или лица кај кои постои ризик да бидат долгорочно невработени, лица со ниски квалификации, лица  кои се соочуваат со потешкотии да се вклучат на пазарот на трудот и други). 
повеќе...
 Скопје, 15.01.2021
Прес-конференција на министерката Шахпаска и директорот на АВРСМ, Демири: Оперативниот план за 2020 година постигна одлични резултати со високи 94,5% реализација и опфатени 10.953 невработени лица
Министерката  за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска заедно со директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија, Абдуш Демири денеска одржаа прес-конференција на која ја  презентираа реализацијата на Оперативниот план за активни мерки и програми за вработување за 2020 година.

повеќе...

Скопје,19.11.2020 година 

Директорот на АВРСМ, Абдуш Демири на работен состанок со министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска
Директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија, Абдуш Демири денес оствари прв работен состанок со Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска.
повеќе...

Скопје, 14.09.2020 година
Соопштение

Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија ги известува сите невработени лица дека од 15 септември 2020 година продолжува со редовното пријавување на секои 30 дена (за активните баратели на работа) односно на секои 6 месеци (за другите лица кои бараат работа).
повеќе...
 
Почитувани,
Согласно ИПА проектот “Активација на ранливи групи на пазарот на трудот“ финансиран од Европската Унија, а имплементиран од страна на Агенцијата за Вработување на Република Северна Македонија на ден 05.08.2020 година Агенцијата за вработување на РСМ во дневните весници во дневните весници СЛОБОДЕН ПЕЧАТ и КОХА објави Јавен повик за спроведувачи на услуги за Психосоцијална Поддршка . 
Процедура и рок за аплицирање 

повеќе...
Скопје, 17.07.2020 година

Известување
Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија и Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP MK) информираат дека се појавени случаи на обиди за измама на апликантите кои учествуваат во програмата за Самовработување, со цел изнуда и незаконско стекнување финансиска корист.
повеќе...
Скопје, 28.05.2020 година

Известување
Владата на Република Северна Македонија донесе Уредба со законска сила со која сите невработени лица на кои работниот однос им престанал во периодот од 11 март до 30 април 2020 година имаат право на паричен надоместок, независно од времето поминато во работен однос.
повеќе...

Скопје, 15.05.2020 година

Работни места и во услови на здравствено-економска криза предизвикана од КОВИД-19

Aктивните мерки за вработување отвораат работни места и во услови на здравствено-економска криза предизвикана од КОВИД-19. Со финансиска помош за вработување на невработени лица во висина од над   236 милиони денари подржани се 1.223 нови вработувања.   Оперативниот план за вработување и во овие   исклучително тешки услови се покажува како функционална рамка за отворање нови работни места  која успешно го ублажува ударот на кризата и го олеснува опоравувањето на економијата.

повеќе...

Скопје, 12.05.2020 годинa

Оперативниот план на активните мерки и програми за вработување при Агенција за вработување и МТСП, во партнерство со UNDP MK, поддржана од Embassy of Switzerland in North Macedonia 2020 се имплементира приспособен на вонредните околности. 

повеќе...
  Скопје, 11.05.2020 година

#ШансаЗаСите 
Продолжуваме со поддршката за старите лица во услови на КОВИД-19!
170 лица кои досега испорачува услуги за околу 1500 стари лица низ 26 општини го продолжаат својот ангажман и во текот на месец мај. Со тоа, и најзагрозените граѓани од нашите општини ќе бидат непречено снабдувани со намирници и лекови, и ќе добиваат помош за вршење на нивните административни обврски. Повеќе информации за типот на услуги од секоја општина може да најдете на www.pomagame.mk
повеќе...
Скопје, 10.05.2020 година
Јовановска: Интервју за МИА

Директорката на Агенцијата за вработување Билјана Јовановска во интервју за МИА вели дека бројот на невработени во март и април бележи зголемување што беше очекувано, но оти охрабруваат податоците за објавените слободни работни места од страна на работодавачите.

повеќе...
Скопје, 08.05.2020 година

  Агенција за вработување на Република Северна Македонија денес изврши исплата на средствата за паричен надоместок за 15075 лица кои се корисници на паричен надоместок согласно Законот за вработувањето и осигурување во случај на невработеност и корисници на право на материјално обезбедување во вид на паричен надоместок согласно Законот за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизацијата на претпријатијата со доминантна сопственост на државата. 

  Вкупниот износ на исплатените средства за месец април 2020 година изнесува 149.060.942,00 денари


Скопје, 07.05.2020 година

Субвенционирање на плати

Преку мерката Субвенционирање на плати, која е дел од Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот 2020 година, досега се вработија 926 лица кај 701 работодавач од приватниот сектор, за кои денес Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија исплати 207.765.000,00 денари

повеќе...
Скопје,23.04.2020 година

Соопштение

📌 Ги информираме сите невработени лица и работодавачи дека од 23.04.2020 година приемот на странки во центрите за вработување ќе биде од 07:30 до 15:30 часот. Оваа промена е согласно Одлука за изменување на Одлуката за утврдување на распоред на работното време бр.44-3321/1 од 22.04.2020 година, објавена во „Службен весник бр.107/2020 година , а се однесува на намалувањто на рестрикциите на движењето и на зголемување за заштитата на граѓаните, секој работен ден, од понеделник до петок, од 19:00 часот до 05:00 часот наредниот ден.​

    За сите дополнителни прашања, може да не контактирате на телефонскиот број (02) 3111850, електронскта пошта info@av.gov.mk, како и на нашата facebook страна.

Скопје 22.04.2020
Самовработување
На приближно 14000 лица им овозможивме да ги преточат својата бизнис идеја и бизнис план во одржливо вработување преку Програмата за самовработување, која веќе деценија наназад успешно ја спроведуваме во соработка со UNDP MK и Министерство за труд и социјална политика.


повеќе...

Скопје,07.04.2020 година

Соопштение

📌 Ги информираме сите невработени лица и работодавачи дека од 08.04.2020 година приемот на странки во центрите за вработување ќе биде од 08:30 до 13:30 часот.Оваа промена е согласно Одлуката за утврдување на распоред на работното време во Владата на Република Северна Македонија, министерствата и другите органи на државната управа објавена во „Службен весник на Република Северна Македонија“, бр.92 /2020 од 06/04/2020, според која работното време на институциите е од 08:00 до 14:00 часот, како и воведување на забрана на движењето за сите граѓани на ниво на целата територија на Република Северна Македонија, секој работен ден, од понеделник до петок, од 16:00 часот до 05:00 часот наредниот ден.

  За сите дополнителни прашања, може да не контактирате на телефонскиот број (02) 3111850, електронскта пошта info@av.gov.mk, како и на нашата facebook страна.Скопје,23.03.2020 година

Соопштение

🔴  Следејќи ги насоките на Владата на Република Северна Македонија за спречување на ширењето на коронавирус инфекцијата, како општествено одговорна институција Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија ги известува сите невработени лица дека редовното пријавување во центрите за вработување е запрено, се до истекот на важење на донесените мерки за заштита од коронавирус инфекцијата, а истото ќе им биде оправдано.

Напоменуваме дека граѓаните имаат можност да ги користат електронските услуги на Агенцијата за вработување, кои се достапни на порталот uslugi.gov.mk, за издавање на:

📌  историјат на работни односи,

📌  извод од компјутерски запис - образец м1/м2 од пријава/одјава во задолжително социјално осигурување,

📌  потврда за неевидентирано лице,

📌  потврда за евидентирано друго лице кое бара работа и

📌  потврда за евидентирано невработено лице.

 ☎   За сите дополнителни прашања, може да не контактирате на телефонскиот број (02) 3111850, електронскта пошта info@av.gov.mk, како и на нашата facebook страна.

Скопје,13.02.2020
Мила Царовска, Санела Шкријељ, Билјана Јовановска и постојаната преставничка на УНДП Нарине Сахакјан одржаа средба со преставници на организација на работодавачи и синдикални организации
Директорката на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија - Билјана Јовановска, заедно со заменичката на претседателот на Владата за економски прашања - Мила Царовска, дополнителната заменик-министерка за труд и социјална политика - Санела Шкријељ и постојаната претставничка на УНДП во Република Северна Македонија - Нарине Сахакјан, денес во Владата на Република Северна Македонија одржаа средба со претставници на организациите на работодавачите и синдикалните организации, со цел промоција на Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2020 година. Притоа, Директорката Билјана Јовановска ги презентираше овогодишните активни програми и мерки за вработување, изразувајќи уверување за нивна успешна имплементација.
повеќе...

Скопје, 11.02.2020

Информативна работилница за новините во Програмата за Самовработување

Програмата за Самовработување, како една од најатрактивните програми за вработување на невработените лица, овозможува финансиска поддршка при започнување на сопствен бизнис. Во рамките на подготовките за успешна имплементација на програмата и оваа година, денес, во организација на УНДП, се одржа информативна работилница за новините во програмата, на која учествуваа претставници од центрите за вработување на АВРСМ и УНДП. На работилницата свои воведни обраќања имаа Директорката на АВРСМ, Билјана Јовановска, како и постојаната претставничка на УНДП во Република Северна Македонија, Нарине Сахакјан, кои ја истакнаа значајноста на оваа програма за развојот на претприемништвото меѓу невработените лица. Јавниот повик за учество во програмата ќе биде објавен во најскоро време, и тоа во дневниот печат, како и на веб-страната и фејсбук страната на АВРСМ.

Скопје 26.01.2020
Презентиран Оперативниот план за 2020 година – За активни програми и мерки за вработување издвоени рекордни 1,45 милијарди денари, ќе се опфатат 11.761 невработени граѓани
Преку 11 илјади и 700 невработени граѓани ќе бидат опфатени со Оперативниот план за активните програми и мерки за вработување и услуги за пазарот на трудот, за кој во 2020 година се издвоени рекордни 1,45 милијарди денари, информираа на прес конференција претседателот на Владата Оливер Спасовски, заменичката на претседателот на Владата задолжена за економски прашања Мила Царовска, дополнителната заменичка министерка за труд и социјална политика Санела Шкријељ и директорката на Агенцијата за вработување Билјана Јовановска.
повеќе...
Скопје, 17.01.2020
Царовска, Шкријељ и Јовановска ги презентираа резултатите од Оперативниот план за 2019 година – Рекорден буџет од 1,3 милијарди денари, реализација на оперативниот план 98,6%
Заменичката на Претседателот на Владата задолжена за економски прашања Мила Царовска, дополнителната заменска министерка за труд и социјална политика Санела Шкријељ и директорката на Агенцијата за вработување Билјана Јовановска ги презентираа резултатите на Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2019 година.
повеќе...
Скопје, 27.12.2019
Работиме сериозно и долгорочно за невработените лица да бидат успешно преквалификувани и доквалификувани
Во своето гостување на „Утрински брифинг“ за „Слободен печат“, директорката на Агенцијата за вработување, Билјана Јовановска, посочи дека оваа Влада сериозно пристапува кон реформи во целиот систем за решавање на проблемот со вработувањата и иселувањето на младите. 
повеќе...
Скопје, 25.11.2019
Програмата Самовработување е една од најуспешните активни програми за вработување
Програмата Самовработување е една од најуспешните активни програми за вработување, и за која постои најголем интерес за учество кај невработените лица.
Успешноста на оваа програма е резултат на мошне значајната соработка помеѓу повеќе институции - АВРСМ со МТСП, УНДП, АППРМ и ФИТР.
повеќе...
Скопје, 22.11.2019
Додаток на платата во висина од 3000 денари ќе добиваат младите до 23 години што се сега, или ќе бидат, вработени во производствениот сектор
Младинскиот додаток во висина од 3.000 денари месечно ќе им се исплаќа на млади вработени лица до 23 години со завршено најмалку средно образование во дејностите на производството за да го зајакнеме нивниот стандард и да ја стимулираме атрактивноста на стручните занимања за кои на пазарот на трудот во нашата земја постои нагласен интерес, истакна претседателот на Владата, Зоран Заев, кој со министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и со директорката на Агенцијата за вработување на Северна Македонија, Билјана Јовановска, во компанијата „Римес“ ја промовираа оваа мерка.
повеќе...
Скопје, 22.11.2019
Започна креирањето на ОП за 2020 година
Министерството за труд и социјална политика, Агенцијата за вработување, бизнис заедницата, локалниот економско социјален совет, и останатите засегнати страни денеска во Скопје ја одржаа последната регионална средба за креирање на новиот Оперативен план за активни мерки за вработување за 2020 година.
повеќе...
Прилеп, 21.11.2019
„Самовработување со грант“ – 35 невработени лица од општина Прилеп добија неповратни средства за отворање сопствен бизнис
Во Центарот за вработување во Прилеп, денеска беа потпишани договори за мерката „самовработување со грант“, со што 35 лица добија неповратни средства во висина од 5.000 евра, за отворање сопствен бизнис.
повеќе...
Тетово. 12.11.2019
Во полошкиот регион годинава вкупно 330 невработени лица отвораат бизнис со мерката самовработување 
Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, директорката на Агенцијата за вработување Билјана Јовановска и Сања Бојаниќ денеска во Тетово посетија пекарница и уште два бизниса основани со мерките за самовработување преку Оперативниот план на Владата.
повеќе...
„Активација на ранливи групи на пазарот на трудот“ 
„Активација на ранливи групи на пазарот на трудот“ е Проект финансиран од страна на Европската Унија. Целта на овој ИПА Проект е ефективно вклучување на ранливите лица и примателите на социјална помош на пазарот на трудот и постигнување на најдобрите можни социјални исходи за нив преку нудење на квалитетни персонализирани услуги и развој на вештини. Проектот ги поддржува следниве активни мерки на пазарот на трудот: Програма за психо-социјална поддршка и за менторска поддршка; Обуки за вештини побарувани на пазарот на трудот; Обуки на работно место и Субвенционирано вработување.
повеќе...
Тетово, 24.10.2019
421 лице доби неповратни средства за самовработување
Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, директорката на Агенцијата за вработување Билјана Јовановска и постојаната претставничка на УНДП во Северна Македонија Нарине Сахакјан денеска во Тетово се сретнаа со невработени лица коишто се селектирани за користење на неповратни средства од програмата за Самовработување. 
повеќе...
Битола, 10.10.2019
Регионален состанок во Битола
Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија и Министерството за труд и социјална, заедно со градоначалниците на општините и стопанствениците од Пелагонискиот регион, денес во Битола одржаа регионален состанок за Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2020 година.
повеќе...
Тетово, 03.10.2019
Во консултација со локалните бизниси продолжуваме да креираме успешни активни мерки за вработување за 2020 година
Министерството за труд и социјална политика, Агенцијата за вработување, бизнис заедницата, локалниот економско социјален совет, и останатите чинители денеска во Тетово на регионален состанок почнаа широка консултација за новиот оперативен план за активни мерки за вработување за 2020 година. Конкретните предлозите се очекува да произлезат од Локалниот економско социјален совет како и од членовите на Стопанската комора на северозападна Македонија и останатите стопански комори.
повеќе...
03.10.2019
Ве известуваме дека денес (03.10.2019) во текот на работниот ден поради миграција на телефонските линии (фиксната телефонија)  ќе има периодични прекини.
Доколку сакате да добиете одредена информација, Ве замолуваме да ги исконтактирате колегите на мобилните телефони или e-mail адресите на следниот ЛИНК.

Скопје 18.09.2019
Доделување сертификати на 20 лица кои успешно ја завршија обуката за угостителски вештини
Проектот Образование за вработување во Република Северна Македонија (Е4Е@mk) е поддржан од Швајцарија. Истиот започна со договор помеѓу Амбасадорката на Швајцарија во Република Северна Македонија Сибил Сутер, заедно со Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев и Министерот за образование и наука на Република Северна Македонија Арбер Адеми.
Проектот има за цел да стимулира вработување преку подобрување на стручните вештини, преку принципот на партнерство помеѓу стручните училишта и приватниот сектор.
повеќе...
Скопје 17.09.2019
Почнаа обуки за советници за работодавачи, се подобрува квалитетот на услугите на центрите за вработување
Педесетина вработени од 30 центри за вработување ја започнаа првата тридневна обука за новите профили на вработени – советници за работодавачи.
повеќе...
Обуки за ИТ вештини
Обуките за ИТ вештини имаат за цел да се надградат вештините за невработените млади лица до 34 години во областа на информациските технологии заради зголемување на нивната конкурентност и побрза интеграција на пазарот на трудот.
повеќе...
12.06.2019
Преку мерката Вработување и раст на правни субјекти се вработија 450 невработени лица од кои 286 млади
450 невработени лица се вклучија на пазарот на трудот преку мерката Вработување и раст на правни субјекти која е дел од Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2019 година- Шанса за сите.повеќе...
07.06.2019
Шанса за сите - Преку субвенционирање на плати вработени се 922 лица од кои 516 млади
Преку мерката Субвенционирање на плати која претставува финансиска поддршка за креирање на нови работни места вработени се 922 лица во 717 фирми, а од нив 516 се млади лица до 29 години.
повеќе...
Скопје 14.05.2019
АВРСМ го унапредува своето работење преку имплементација на моделот за управување со квалитет КАФ
Агенцијата за вработување на РСМ денеска ја одржа завршната Работилница за приоритизација на моделот за управување со квалитет КАФ. Реномирани австриски експерти за имплементација на моделот КАФ заедно со претставниците на Агенцијата за вработување ги дефинираа приоритетите на имплементација на моделот кој подразбира самопроценка од страна на вработените според критериуми кои опфаќаат различни области од работата на АВРСМ.

повеќе...
Скопје 13.05.2019
Преку Општинско корисна работа до активација на невработените лица на пазарот на трудот и обезбедување на социјални услуги за заедницата
"Од замисла до услуга" е насловена денешната работилница посветена на програмата Општинско корисна работа која се одржа во Скопје.
На работилницата чија цел е е дизајнирање на предлог социјални услуги на локално ниво со фокус на поединецот и неговите реални потреби присуствуваа претставници на Агенцијата за вработување, Министерството за труд и социјална политика, УНДП и локалната самоуправа.
повеќе...
24.04.2019
950 млади лица досега се вклучија во програмата Практиканство
950 млади лица започнаа со обавување на практичната работа преку програмата Практиканство која е дел од Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот  за 2019 година.
повеќе...
Скопје 12.04.2019
Оперативниот план за вработување 2019 со рекордно највисок буџет и голем интерес за учество од страна на невработените лица и работодавачите
Значително голем интерес за учество во мерките и програмите за вработување кои се дел од Оперативниот план 2019 покажаа невработените лица и работодавачите.
Оваа 2019 година Оперативниот план за вработување има најголем буџет за реализација до сега, во висина од 1.1 милјарда денари како и најголем опфат на корисници, односно 2000 корисници повеќе од лани.
повеќе...
Скопје 27.03.2019
Функционална анализа за модернизација на работата на АВРСМ
Со цел да се идентификуваат потребите за модернизација и унапредување на Агенцијата за вработување и да се обезбедат препораки кои ќе бидат јасен показател за делотворна институционална реорганизација и развивање на капацитетите, раководството на АВРСМ иницираше спроведување на функционална анализа на институцијата.
повеќе...
Скопје 25.03.2019
Презентација на Оперативниот план 2019 пред работодавачи во Општина Аеродром
Денеска во Општина Аеродром се одржа промоција на новиот Оперативен план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот 2019. Пред присутните работодавачи од општината се обратија директорката на Агенцијата за вработување Билјана Јовановска и градоначалникот на Општина Аеродром Златко Марин.
повеќе...
Известување за Оперативниот план 2019
Почитувани, Ве известуваме дека поради голем интерес за учество во програмата Самовработување, мерката Субвенционирање на плати и Обуките за побарувани занимања и занаети предвидениот опфат на апликации е пополнет и од тие причини јавните повици за мерките се затворени за апликација.
повеќе...
Невработените лица преку инфо-средби се информираат за Оперативниот план 2019
Центрите за вработување започнаа со организација на информативни средби за да ги запознаат невработените лица со можностите кои ги нуди Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2019 година.
Центрите за вработување Куманово, Штип и Делчево беа организатори на инфо-средби кои ќе продолжат да се одржуваат во сите Центри за вработување во земјава.
повеќе...
Скопје 25.02.2019
Презентација на Оперативниот план за вработување 2019: Поддршка за самовработување, раст на плати и нови работни места, обуки за побарувани занимања и занаети, за дигитални вештини, поддршка за вработување на лица со попреченост – шанса за сите!
Денеска во малата сала во Филхармонија се одржа панел дискусија помеѓу владини претставници на институциите, претставници на бизнис заедницата и корисниците на мерките на којашто се презентираше Оперативниот план за вработување за 2019.
повеќе...
Скопје 21.02.2019
Промовиран системот „Една точка за услуги“: Повеќе електронски услуги и информации на едно место, реформите испорачуваат видливи резултати
Денеска беше промовиран системот „Една точка за услуги“ - повеќе електронски услуги и информации на едно место.
Системот ќе овозможи на едно место да се добијат повеќе услуги од повеќе министерства и државни институции, со што значително ќе се намали времето на чекање на граѓаните при добивањето на услугите и ќе придонесе за создавање на јавна администрација како вистински сервис на граѓанитe.
повеќе...
Резултати од анкета за потреба од вештини на пазарот на трудот во Република Македонија за 2018/2019 година
На ниво на Република Македонија во период од 6-12 месеци кај 1883 анкетирани работодавачи од приватниот сектор, се очекуваат да се реализираат 18 463 вработувања.

повеќе...
Скопје, 23.01.2019
Високи 95% искористеност на Оперативниот план за вработување 2018, повеќе од пола од учесниците се млади
Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2018 година има високи 95 проценти реализација. Со него беа вкупно опфатени 6374 лица, од кои 3359 или 53 % беа млади лица до 29 години.
повеќе...

01.01.2019


Скопје, 13.12.2018
Награда за АВРМ на манифестацијата "Сајт на годината 2018"
Официјалниот веб-сајт на Агенцијата за вработување на РМ ја доби втората награда во категоријата владини / државни институции во рамки на манифестацијата „Сајт на годината 2018“

повеќе...
Струмица 30.11.2018
Владата во дијалог со бизис секторот креира политики за зголемување на вработеноста
Денеска во Струмица пред повеќе од 100 стопанственици се одржа втората информативна бизнис средба „Шанса за сите“. На регионалниот состанок, освен владини прeтставници и меѓународни организации присуствуваа лица од стопанските комори, бизнис асоцијациите и други регионални бизнис организации.
повеќе...
Скопје, 26.11.2018
Регионот учи од Македонија за Практиканство и за Младинска гаранција
Под покровителство на Советот за регионална соработка (RCC) во рамки на проектот „Платформа за вработување и социјални работи“ денеска во Скопје се одржува регионална работилница за Практиканство.  На работилницата учествуваат претставници на министерствата надлежни за работите од областа на трудот и јавните служби за вработување на 6-те држави од Западен Балкан, кои денес и утре имаат можност да разменат знаења, искуства и позитивни пракси од имплементација на програмата Практиканство. Оваа програма во Македонија покажува најуспешни резултати во однос на земјите од Западен Балкан и токму затоа Скопје е домаќин на регионалната работилница за Практиканство.
повеќе...
Велес, 18.11.2018
Рекордни 1,1 милијарда денари за новиот план за вработување во 2019 година
Министерството за труд и социјална политика, Кабинетот на вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, Агенцијата за вработување на РМ и другите вклучени чинители започнаа со подготовка на новиот Оперативен план за активни мерки и програми за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2019 години.
повеќе...
Скопје 16.11.2018
Јовановска на седница на Управен одбор на Организација на работодавачи на РМ
Директорката на Агенцијата за вработување на РМ Билјана Јовановска денеска присуствуваше на седница на Управниот Одбор на Организацијата на работодавачи на РМ. 
повеќе...
Софија, 15.11.2018
 Јовановска во Софија: Целиме кон унапредување на нашата работа во служба на невработените лица и работодавачите
Делегација на Агенцијата за вработување на Република Македонија предводена од  директорката Билјана Јовановска денеска оствари работна средба со делегација на Агенцијата за вработување на Република Бугарија. Директорката на Агенцијата за вработување на РМ Јовановска се сретна со директорот на Агенцијата за вработување на Бугарија Драгомир Николов со цел да се разменат искуства на полето на развој на пазарот на трудот.
повеќе...
Агенцијата за вработување на РМ, претставувана од директорот Билјана Јовановска, учествуваше на 9-тиот состанок на Одборот на генерални директори на јавните служби за вработување од државите од ЕУ, каде за првпат беше поканета да учествува и Агенцијата за вработување на Република Македонија.
повеќе...

Скопје, 16.07.2018 година

Јовановска: Преку персоналните асистенти за инвалидни лица вклучуваме невработени лица на пазарот на трудот и помагаме на лицата со попреченост
Во присуство на директорката на Агенцијата за вработување на РМ Билјана Јовановска, министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и претставници на Црвениот крст, во просториите на Владата на РМ, денеска беа доделени 92 сертификати за персонални асистенти за инвалидни лица.
повеќе...
Во периодот од 18-20 Јуни 2018 година, Директорката на Агенцијата за вработување на Република Македонија, Билјана Јовановска, учествуваше на работни средби на тема "Вработување и развој на пазарот на труд во државите на Западен Балкан“.
Организатор на настаните беше Советот за регионална соработка (RCC) преку ESAP проектот.
повеќе...